10 MOVIES FOR FASHION INSPIRATION

Összeszedtem egy listába a 1o kedvenc fashion-filmemet amiket az elmúlt években láttam, hogy segítsen nektek is feldobni a szürke téli estéket. Mondjuk ez lehet, hogy nem fog sikerülni, mert a legtöbbjük depresszív dráma, aminek vagy meghal valaki a végén, vagy az egész világnak vége lesz, de úgy gondolom, hogy fashion-addictoknak ezek must-see filmek. Vannak köztük olyanok is, amelyeknek csak a képi világa fogott meg, vagy éppen a benne szereplő jelmezek, de vannak köztük dokumentumfilm szerűségek is.

 MELANCHOLIA

2o11-es dráma, Kristen Dunst főszereplésével. Nyugodtan meg lehet nézni magyar szinkron vagy felirat nélkül, hiszen a szereplők nem beszélnek benne túl sokat, így nincs mit nem érteni. A film két részből áll, ami a két főszereplő szemszögéből mutatja be a történetet. Az első rész Justine-róll és az ő esküvőjéről szól. Bármennyire próbál, nem tud megfelelni a társadalmi normáknak és az egész rendezvény kudarcba fullad a menyasszony furánál furább cselekedetei miatt. A második rész Justine nővére, Claire nézőpontját mutatja be. A család rettegve várja a világvégét, ami egy bolygó a Földhöz való ütközése miatt fog bekövetkezni. Ebben a részben egy teljesen más szituációba kerülnek a karakterek, teljesen máshogy viselkednek, és érdekes módon, ebben a részben Claire az, aki az őrület határán táncol. Az összes film közül ennek a legszebb a képvilága, viszont az tény, hogy a sztorit nem mindenki érti, de aki igen az előtt a társadalmi problémákat egy ötletes példával, szájbarágós magyarázat nélkül mutatja be.

VIRGIN SUICIDES

1999-es film, szintén Kristen Dunst szereplésével. A történet egy szigorú keretek közt élő, vallásos család életét mutatja be. Az öt lánytestvér közül a legkisebb, Claire még a film elején öngyilkos lesz. A lányok megpróbálnak visszazökkenni a normális életükbe, a külvilág felé azt mutatják, hogy ez sikerült is,de közben szenvednek az édesanyjuk szigora miatt, aki folyamatos szobafogságra ítéli a gyerekeket, tulajdonképpen minden ok nélkül. A film szerintem a ki nem mondott részek miatt jó, például nem tudjuk meg, hogy mi az anya indítéka a büntetésre,  hogy a lányok miért nem lázadnak a büntetésük ellen, vagy éppen miért nem haragszanak legidősebb nővérükre, mikor mindannyiukat miatta zárják be. A lányoknak semmi kapcsolatuk nem lehet a külvilággal, senki nem tud róluk semmit. A film végén a lányok mind végeznek magukkal, de hogy mi volt a pontos indítékuk, kitervelték-e az egészet, arra szintén nem kapunk választ. A fashion inspiration része annyi, hogy a 9o-es évek végének divatját nagyon jól ábrázolja a film, de főleg a lányok rózsaszín szobájában játszódó jelenetek inspirálóak.

COCO BEFORE CHANEL 

Ebben az életrajzi drámában Audrey Tautou játsza Coco Chanelt, aki a a világ legbefolyásosabb divatbirodalmát építette fel. Az egész folyamatot figyelemmel kísérhetjük, a kezdetektől a tervező haláláig. Megismerhetjük a tervező viszontagságos életét, kifinomult, nőies és ugyanakkor, makacs törtető, erős oldalát is. A film természetesen tele van Chanel cuccokkal, szerelmi szálakkal és a divat és művészet szépségeivel. Igazából nem tudok sok mindent írni a filmről, Coco Chanel egész életútját pedig nem szeretném ide legépelni, de akiket érdekel a divatvilág, és a valaha volt legbefolyásosabb divatház története, annak kötelező!

THE SEPTEMBER ISSUE

Egy film a divatvilág legfontosabb termékéről, a Vogue-ról, és annak legendás főszerkesztőjéről, Anna Wintour-ról. Sokan csodálkoztak is, hogy Wintour és Grace Coddington belementek, hogy életüket kövessék a kulisszák mögé, megmutassák eddig nem látott, érzelmes oldalukat és tudósítsanak a divatvilág legmeghatározóbb szerkesztői megbeszéléseiről. Nyomon követhetjük a több mint 6oo oldalas Szeptemberi Vogue születését, miközben megmutatkozik a kemyény munka, a divat iránt érzett szenvedély és az érzelmi megterhelés is. Anna Wintourt még mosolyogni is láthatjuk a filmben, nekem kicsit olyan, mintha az Ördög Prádát visel dokumentumfilmes kiadása lenne. Szerintem kihagyhatatlan! 

THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO

A kedvenc filmem! Ha unatkozom, csak fogom magam és megnézek belőle egy részt, ezt már vagy 5o-szer eljátszottam mióta először láttam a filmet. 2 verzió van belőle, a svéd is jó, de én az amerikaiért jobban rajongok, főleg azért, mert a karakterek sokkal jobban igazodnak a könyvben leírtakhoz. Lisbeth Salander személyisege és stílusa mindent visz, a film végére azt veszi észre az ember, hogy csak a szótlan, depresszív kiscsajra koncentrál, pedig eredetileg Daniel Craig a főszereplő. A film egyébként egy krimi, amelyben a politikai ügyekkel foglalkozó újságítót, Mikael-t felkéri egy gazdag család egy 4o éve elkövetett gyilkosság felderítésére. Ekkor jön a képbe Salander, aki hackerként különleges információkkal tud szolgálni Mikaelnek az üggyel kapcsolatban. A család története több mint zavaros, de  végül megoldják az ügyet, de ezt a poént már nem lövöm le. Olvassátok el a könyvet és nézzétek meg a filmet! 

BLACK SWAN 

Natalie Portman és Mila Kunis tökéletes alakítása egy pillanat alatt meghódította a világot. Nina Sayers, a visszahúzódó ballerina, akit Natalie Portman játszik, megkapja élete első nagy szerepét, a Hattyúk tava fekete és fehér hattyúját. Az főszerepben szelíd fehér hattyút, és vad, érzéki fekete hattyút is ugyanannak a táncosnak kell megformálnia. A rendezőnek kétségei vannak Nina képességei iránt, hiszen igaz, hogy tökéletesen táncol, de nem biztos, hogy az előadás mindkét karakterét meg tudja formálni. Akárhogy  próbálkozik Nina, nem tud elszabadulni tökéletes, precíz életvitelétől és a fekete hattyút nem sikerül előhoznia magából. A táncos már az őrület tüeteit produkálja, látomásai vannak, vagdossa magát. A jelmezek, a fények, a sminkek és a Nina fejében lezajló házborzongató képek teszik ezt a filmet stílusossá és feledhetetlnné. Igaz, hogy nem horror, de csak világosban és társaságban nézd meg!

GIA

Gia, akit Angelia Jolie játszik, a 7o-es évek végén befutott, sikeres topmodell volt és mindezek mellett az első nők egyike az USA-ban, akiknek halálát az AIDS okozta. A modellt 18 éves korára már bálványozták szépsége miatt, de nehéz gyermekkora miatt mégis a drogok fogságában élt. A film bemutatja egy modellkarrier csúcsát és hullámvölgyeit, és az akkori divatvilág kulisszáit is megnyitja előttünk. Gia érzelemkitörései, gesztusai teszik a filmet különlegesen drámaivá, Angelia Jolie pedig minden egyes percben kifogástalan és gyönyörű. A filmben rengeteg fotózásos jelenet van, így az azokban szereplő ruhák és a film képvilága sem elhanyagolandó. Az már a filmből is érezhető, hogy Gia nem (volt) túl okos személy, a nemtörődömsége és többek között gyengesége hagyta elfajulni drogfüggőségét.

VÁGY ÉS VEZEKLÉS 

 193o-as években játszódó dráma Keira Knightley-val. Ebben a filmben is a jelmezek és a gyönyörű képek fogtak meg, de egyébként a sztorija sem rossz, bár néha egy kicsit vontatott. A történet egy gazdag arisztokrata családról szól, pontosabban az élénk fantáziával megáldott kislányról, Brionyról. Nekem a karaktere egyáltalán nem szimpatikus, de testvéréé, Cecilia-é (Keira Knightley) annál inkább. Cecilia Briony által okozott félreértés miatt szakad el szerelmétől, James-től, és miután kitör a háború, már csak pár alkalommal hozza össze a szerelmeseket a sors, akkor is csak pár órára. A film végigköveti Briony hosszú életét, és ábrázolja mindazt a gyötrelmet és lelkifurldalást, amit testvére életének tönkretétele miatt érez, aki végül életét veszti a háborúban. Nagyon közel áll hozzám ennek a kornak a stílusa, a mai divatban abszolút újrahasznosíthatóak az akkori ‘trendek’, de a háborús filmeket is szeretem, drámaiságuk miatt. Szomorú és megindító szerelmes film, a sors és az élet kiszámíthatatlanságáról és igazságtalanságáról.

BEL AMI

Robert Pattinson! Több, mint inspiráló… Na jó, a viccet félretéve jó kis kosztümös film, szerelmi kalandokkal és drámai érzelemkitörésekkel. Georges (Robert Pattinson) egy jóképű francia fiatalember, aki gazdag és befolyásos szeretőit használja ahhoz, hogy munkahelyén minél feljebb jusson a ranglétrán,mint a párizsi elit köreiben is. Azzal azonban nem számol, hogy ezzel a francia urak legfőbb ellenségévé válik, így szerelmi kalandjai egyre több bajt hoznak rá. Gyönyörű ruhák, nők, épületek, szobabelsők és végül, de nem utolsósorban Budapest az ami ezt a filmet olyan gyönyörűvé teszi. A film Georges lelki vergődéseire próbál koncentrálni (az már kérdés, hogy ez mennyire jött össze) és a szegénységből való  felemelkedéstől a gazdagságon át a bukásig végigkíséri a filmet. 

BREAKFAST AT TIFFANY’S

Gondolom, mondanom sem kell, hogy ez alapmű. Egy olyan film, amit tényleg minden lánynak látnia kell, és a filmnézés közben híressé vált jelenetek, mondatok, ruhák fognak felbukkanni, amik legendássá tették ezt a filmet. A film egy fiatal, New Yorkban élő lány, Holly mindennapjait mutatja be. Fiatalon elszökött otthonról, és azóta New York meghódításán fáradozik. Csillogó partik és gazdag úriemberek veszik körül, akiknek pénzbeli adományait Holly mindig szívesen elfogadja, majd dobja őket, mindezt különösebb érzelmek nélkül. De végül jön a herceg fehér lovon, akibe Holly végül beleszeret, igaz egy darabig ő sem hajlandó beismerni érzelmeit, de végül boldogan élnek, amíg meg nem halnak. A sztorival és Holly karakterével nem teljesen sikerült azonosulnom, de az mindegy, hiszen kárpótolnak minket a gyönyörű ruhák, sminkek, New York és a Tiffany ékszerek.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s