MAGYARÁZKODÁS

Anorexia nervosa:  pszichés betegség, az evészavarok egyik alapvető típusa. Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése,  a nervosa kiegészítés a betegség pszichés eredetére utal

Ahogy azt a definícióban is láthatjuk, az anorexia egy pszichés zavart, mentális betegséget jelent, nem pedig a test aktuális állapotát hivatott leírni. Mégis, mára ez a kifejezés már kéz a kézben jár a modellszakmával és a annak részeseivel. 15-16 éves lányokra aggatják ezt a jelzőt, az esetek nagy részében ok nélkül. Ezzel a poszttal nem az a célom, hogy kommentháborúk lavináját indítsam el, vagy hogy nagy szájbarágós stílusban elmagyarázzam, hogy a modellek a föld legegészségesebb példányai. Csupán arra próbálok ebben a néhány sorban rávilágítani hogy sokan egy komoly, mentális betegséget olyanokra aggatnak rá, akik csak a munkájukat szeretnék professzionálisan végezni. Vannak emberek, akik komolyan küzdenek ezzel a betegséggel, nekik kisebb bajuk is nagyobb annál, mint hogy éppen melyik divatházak bemutatóit kapják meg az aktuális divathéten. Egy ilyen mentális betegségtől szenvedő ember valóságérzéke és tudata nagy mértékben torzul, ha modellszakmában tevékenykedők valóban betegek lennének, a modellügynökségek eredeti funkciójuk mellett pszichiátriaként is működhetnének.

Mit eszik egy igazi modell című posztomban már megosztottam veletek néhány étkezési szokásomat, és ezzel együtt más modellekét is. Biztos vagyok benne, hogyha egy szakértő áttanulmányozná a művemet, egyet értene velem abban, hogy az a kalóriamennyiség azért nem veszélyesen kevés. Rendben, lehet hogy a modellszakmában nem szokás annyit enni, mint egy normál, vidéki háztartásban, de ezek az adagok simán fedezik a napi kalóriaszükségletet. Egy anorexiás beteg étrendje napi két almában maximalizálódik, függés alakul ki különböző sportok iránt és oktalan félelem az ételektől. Ha egy, a modellszakmában dolgozó lány ezt az életmódot követné, a legelső következmény az lenne, hogy kirúgják az ügynökségeitől, majd elküldik egy pszichológushoz. Sem a modellügynökségek, sem a modelleket foglalkoztató divatházak nem vállalják azt a rizikót, hogy egy ilyen betegségben szenvedő személyt foglalkoztassanak, ezzel együtt elismerjék tetszésüket iránta. A Ralph Lauren és a Chanel is szívott már ezzel rendesen, és reklamációk hadára kellett magyarázkodniuk, miután megjelenítették kampányaikat egy- két csontsovány modellel (akiket egyébként tudtommal véletlenül retusáltak soványra). A divat célja nem más, mint szépet alkotni, illetve keresni. Szerintem abban megegyezhetünk, hogy egy beteg test nem illik ebbe a kategóriába, így a divatiparba való bejutásra nem sok esély van, ha az ember bordái átszúrják a bőrét. Arról nem is beszélve, hogy a kifutókon és fotózásokon rendes konfekció méretű ruhákat használnak, amit valamivel ki kell tölteni. Ahogy a modellek maximális méretei, úgy a minimumok is meg vannak adva, pont ilyen okokból. Ezen evési zavar legárulkodóbb jelének bizonyulnak például a folyamatos rosszkedv és fáradtság, a bőr természetes színének és rugalmasságának elvesztése, gyengeség, ingerlékenység, de ezek mellett a szervezet további részeire is kihat, mint például a haj, körmök, fogak, hormonháztartás. Ilyen tünetekkel egy aktív, pörgős életmódot fenntartani szinte kivitelezhetetlen, nemhogy fotogénnek és vonzónak maradni.

A másik véglet, a kerekded idomokkal megáldott, gömbölyded nőideál, aki mindenki szemében a tökéletes modell lenne, csak nem akar betörni a high fashion világába. Az a tévhit járja, hogy kezdenek divatba jönni a plus size modellek, a soványság pedig lassan eltűnik a címlapokról. Megsúgok valamit: ez mind illúzió. Míg Karl Lagerfeld életben van, addig legalábbis még biztosan az lesz.Az ilyet nem lehet erőltetni, holmi egészségügyi előírásokkal és a Vogue munkáját szabályozó szerződéssel, hogyha eljön az ideje, a divat körforgása ezt úgyis elintézi.

A Cosmopolitan magazin nemrég nagyon újszerű, figyelemfelkeltő és megrázó témával rukkolt elő, mikor is interjút készítettek a 18 éves Dórával, aki komoly étkezési zavarokkal küzd már évek óta. Nekem különösen rossz volt látni, hogy Dóra külseje a szerkesztőket és Éder Krisztiánt arra inspirálta, hogy fotósorozatot és interjút készítsenek róla és az akkor már nyíltan betegségnek titulált étkezési zavarairól. Egy lány, akinek évek óta egyik legnagyobb álma a modellkedés volt, a lehető legmesszebb sodródott ettől a csillogó világtól, amelynek túl elszántan kívánt részese lenni. Mikor már leszerződtem a mostani ügynökségemhez, többször is kért étkezési tanácsot tőlem, és megemlítettem neki, hogy talán egy kicsit jobban meg kellene pakolni a tányért, azt felelte, hogy jó, akkor majd este kétszer annyit biciklizik. Sajnos igyekezetével a lehető legnagyobb kárt okozta, és ezt Pethő Bálint, a VM ügynöke is nyíltan megmondta neki.

“Elég vékonynak számítok. A Pethő Bálint ki is vágott mikor a VM MODEL-hoz mentem, hogy nincs rám nadrág, olyan keskeny a csípőm.”

Korunk digitális világában elkerülhetetlen, hogy az ember szemét ne szúrja ki minden modellekről illetve ügynökökről szóló cikk vagy interjú mellé érkező negatív kommentek hada. Olyan értelmetlen, alaptalan hozzászólások amelyeknek cáfolásába egy idő után mindenki belefárad. Nemcsak hogy idegesítő, de az ember önbecsülését is rombolja, nem kicsit. Persze mindig jön a modelleket védelmező csapat is, akik fő mottója az, hogy legyünk inkább büszkék hazánk leányaira az elért teljesítményükért, ahelyett hogy a csontozatukat kritizálnánk. Tudom, hogy a posztommal nem fogom a világot megváltani, de remélem hogy 1o olvasóból egyet azért sikerült átcsábítanom  a büszke oldalra.
Jelen pillanatban Dóra története a legjobb példa arra, hogy a görcsös igyekezet és a modelleket az anorexiával összekapcsoló sztereotípiák azok, amik a legnagyobb károkat okozzák, hiszen ezen hiedelmek hajszolják bele a modellkedésre görcsösen vágyó fiatal lányokat ebbe a szörnyű betegségbe, holott a modellszakmában étkezési zavarokkal küzdő lányok a fent felsorolt okok miatt nem dolgozhatnak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s