THE PRE FALL 2013 REPORT

A pre fall és resort kollekciók felett hajlamosak vagyunk szó nélkül elsiklani, és eddig én sem tulajdonítottam nekik nagy jelentősséget, de úgy gondoltam, most megosztom veletek a tervezők szüntelen fáradozásából született minikollekciókat. A pre fall nevéből kikövetkeztethetően a nyár utáni, ősz előtti időszakot hivatott kiszolgálni, hogy a túlbuzgó vásárlók se szenvedjenek semmiben hiányt az ősz-téli kollekciók megjelenése előtt. Természetesen ilyenkor olybá tűnik, hogy a tervezők a nyári kollekciók után megmaradt tartalék energiájukat fektetik ezekbe a darabokba, még érezhetjük a nyári trendek utószelét, de mindezeket egyszerűbb, fogyaszthatóbb formában tárják elénk. Minden divatház hű marad a rájuk jellemző stílushoz, még ha ezeket nagymértékben le is egyszerűsítik.

Egyébként érdekes az is, ahogy a divatházak a kollekciók prezentálását megoldják, néhányan trükkös efektekkel fotózótt lookbookokat készítenek, mások csendes kis prezentációkat rendeznek. A bemutatók és prezentációk nagy részét idén is New Yorkban tartották, kivéve persze a Chanelt, aki úgy gondolta, átreptetheti a szakmabeli előkelőségeket a világ másik pontjára.

CALVIN KLEINCalvin-Klein_004_1366-1.450x675 Calvin-Klein_001_1366-1.450x675 Calvin-Klein_014_1366-1.450x675

Röviden összefoglalva: fekete, szürke, fehér és nude, bőrök, lakk és szövet. A Calvinnél a nagyvárosi elegancia volt a kiindulópont, maszkulin, egyszerű, de mégis nőies sziluettekbe öltve. A hosszú kabátok és nadrágszárak illetve a magas nyakak decens hatását a derékban szűkített darabok és a merész dekoltázsok ellensúlyozzák. a majdnemhogy office wear kategóriába nyúló kollekcióban észlelhető egy kis 9o’s beütés is, gondolok itt a fehér csizmákra és a széles vállú szövetkabátokra,  de ezek mellett mégis észlelhetők napjaink vezető trendjei is, mint például a lakkbőr vagy a peplum.

CHANEL

chanel_067_1366.450x675 chanel_022_1366.450x675 chanel_031_1366.450x675

Hát igen a jóöreg Cahnel (Lagerfeldről nem is beszélve). Ismét nem csalódtunk. Láthatóan a századokkal ezelőtti skót öltözékekből inspirálódott a Chanel csapata, és ehhez egy jól passzoló kis sztorit is kitaláltak: Coco Chanel skót kötődésének tiszteletére születtek a ruhadarabok, amiket Edinburgh közelében mutattak be 2o12 decemberében. A modellek az 18oo-as évek királyainak  és királynőinek chanelesített  öltözékeibe bújtak, a hozzájuk tartozó brilliáns ékszerekkel,hajkoronával és átszellemült attitűddel kiegészítve. Fantasztikus kötött pulóverek, tradicionális skótkocka és skót mintázatok, és erdei koboldokra emlékeztető harisnyás szettek tették teljessé a skót vidékig tartó kis utazást, amit minden a kis képolnában tartott shown résztvevőnek szerencséje volt megtapasztalni.

GIVENCHY

givenchy_021_1366.450x675 givenchy_001_1366.450x675 givenchy_034_1366.450x675

Ricardo Tisci ezen kollekciója első ránézésre egy nagy káosz, de mire az ember elveszik a részleteiben, már magával is ragadja a mix’n match ezen átértelmezése. Az asszimetrikus darabok itt is feltünnek, nyilvánvalóan a szeptemberi shown alkotott sikerüknek köszönhetően, de nem csak fodrok formájában, hiszen a ruhavállak és a pulóverek mintázata is ehhez igazodik. Az eddig jóformán sehol nem láttott tehénfoltos mintázat után, vadnyugati benyomást kezdenek sugallni a darabok, majd ha ez nem lenne elég, jönnek a teljesen letisztult, minimál kabátok és végül a felsliccelt ruhák és velük a már jól bevált fodrok. A szettek nagyrészét férficipők egészítik ki, ami lehetővé teszi, hogy a combvillantós ruhák kicsit városiasabb feelinget kapjanak, legalább annyira, hogy ezt az egészet le lehessen fotózni New York egyik forgalmasabb utcáján.

CELINE

celine_010_1366.450x675 celine_016_1366.450x675 celine_018_1366.450x675

Tradicionális és romantikus. Ezzel a két szóval jellemezte Phoebe Philo idei pre fall kollekcióját, amelyből a tradicionális részt sikerült leszűrnöm, a romantikusat már nem annyira. Igaz, hogy tradicionális szabásokkal és ötletekkel dolgozott, de a ruhák anyaga, illetve azok oversize varinánsai, gondolok itt a kabátokra, ingekre, övekre, megindokolják azt, hogy a darabokra ugyanúgy az újszerű, modern jelzőket is ráaggathassuk.  A Pradánál már korábban látott platform cipőkkel és lakkbőrökkel kiegészített szetteknek a kalapok, rakottszoknyák, szőrmék, a furfangosan csavart, hosszított kabátok és a fejdíszek adnak olyan érzést, mintha a mesefilmekben már láttuk volna őket.

LANVINLANVIN_002_1366.450x675 LANVIN_008_1366.450x675 LANVIN_017_1366.450x675

Alber Elbaz abba a dzsungelbe utazott inspirációért, amelyben jelenleg is élünk. Így próbálta kifejezni az állatminták szerepét a kollekcióban, amely sikkes darabjai kaptak egy kis Cavalli féle leopárd- és zebramintát, nehogy a nagy monokróm-lázban valaki elfeledkezhessen azokról. Kabátok, nadrágok, ruhák, clutchok bújtak párducmintába, hogy egy kis elbénázott szavanna-hangulatot csempésszenek a sok fekete és az egy szem piros koktélruha mellé. Igaz, hogy nem ezek a darabok az okai annak, hogy a Lanvin mostani alakításását belekerült mostani kedvenceim közé, hanem a gyönyörű bőrkesztyűk és clutch-ok, a szőrmék és a feminin sziluettekbe bújtatott szövetkabátok.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s