MI LESZ VELED, BALENCIAGA?

Bizonyára több divatblogon is olvastátok már, hogy a Balenciaga divatháznak már 15 éve tervező Nicolas Ghesquière feladja a divatház vezetői székét. Az okoknak azonban kevesen jártak utána, hát én most megpróbálkoztam ezzel. 🙂

Ghesquière keze alatt valósággal átalakult a Balenciaga divatház, ő helyezte először fókuszba a letisztult ,modern szabásokat és ő általa hódította meg több celeb szívét is a brand, közöttük Kristen Stewart-ét és Salma Hayek-ét. Statement cipők, teltházas fashion show-k és hatalmas modellkarrier-áttörések a Balenciaga kampányoknak köszönhetően. Ezeket hagyja maga mögött a tervező, mikor november 30-án végleg elbúcsúzik volt munkahelyétől.

A Balenciaga divatházat ugyanaz a cégcsoport birtokolja, mint a Saint Laurent-et, többek között ez vezetett a kreatív igazgató kiborulásához. Állítólag nem nézte jó szemmel, hogy az alig fél éve kreatív igazgatóvá választott  Slimane a Saint Laurent-nél nagyobb alkotói szabadságot kapott a vezetőségtől, mint ő a Balenciaganál. Pénzügyi problémák is felmerültek, illetve a tervező akaratának ellenére a divatház imidzsét teljesen más perspektívába akarták helyezni a tulajdonosok. Arról is pletykálnak, hogy Ghesquière több alkalmazottja is munkahelyet váltott és Slimane mellett tette le a voksát. A Balenciaga nagyon hálás lehet, hogy a tervező a céget bíráló kommentek nélkül távozik.

Egy a divatiparban keringő pletyka már azt rebesgeti, hogy Ghesquière a Chanelnél folytatja tovább. Természetesen Karl Lagerfeldet addig senki nem merné leváltani, amíg ő maga azt úgy nem gondolja. Arra is megvan az esély, hogy az ex-tervező kivár és addig ellébecol valahol, hiszen már bebiztosította magát, mikor túladott 10 %-os tulajdonrészén a Balenciagánál. Mindenesetre, ha egy ilyen tervező kezébe kerülne a stafétabot Lagerfeld után, egyértelműen elégedett lenne mindenki. A divatmagazinok olyan füleseket is kaptak, hogy Ghesquière-t a Louis Vuitton tulajai is felkeresték együttműködés reményében ( szegény Marc…) pontosabban egy  Bernard Arnault nevű figura, aki a PPR ( a Balenciagát birtokló cég) riválisa már hosszú idők óta.

Na de ki viszi tovább a Balenciagát? A kreatív igzgatói pozíció betöltésére olyan nevek merültek fel, mint Alexander Wang , Christopher Kane és Proenza Schouler. Mind  friss, fiatal tehetségek, akik sokak figyelmét élvezik és olyan nevek támogatását tudhatják magukénak, mint Anna Wintour és persze a bloggervilág apraja nagyja. JW Anderson, Mary Katrantzou és Thomas Tait neve is felmerült, akik szintén bizonyították már tehetségüket az elmúlt években, de egy Balenciaga kreatív igazgatói pozíció talán még túl rizikós lenne számukra. Egyébként ők mind olyan nevek, akik stílusukat tekintve abszolút képesek lennének továbbvinni a Balenciaga vonulatát, ha összehasonlítjuk munkáikat és Ghesquière legutóbbi kollekcióit.

Ha ezen tervezők egyikének kezébe kerül a divatház sorsa, akkor remélhetőleg nem fogunk csalódni a tavasz-nyári divatheteken megrendezett shown. De vajon a Balenciaga eddigi rajongói, közöttük Kristen Stewart, a divatházhoz vagy a tervezőhöz fog hű maradni? Mindegy is, hiszen 15 ilyen sikeres év után a tervező sorsa így is elég rózsásnak néz ki.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s